És el segon cop que Verema Solidària visita el Priorat, aquesta vegada a Cellers d’Scala Dei, la marca de referència de la DOQ Priorat

Els 100 veremadors/es solidaris/es també van poder fer triatge del raïm, conèixer la història del celler i tastar olis artesanals de molí d’Scala Dei, així com provar una mostra de vins de productors de les rodalies

Escaladei, 14 de setembre de 2019. Les poques places que quedaven disponibles des de finals de juliol van exhaurir-se uns dies abans de la verema. La segona visita que Verema Solidària fa al Priorat va ser a Cellers Scala Dei, el celler de referència de la DOQ Priorat per volum de producció i projecció de marca. Amb aquesta verema, les donacions a Verema Solidària i els seus projectes socials per lluitar contra l’exclusió social sobrepassen ja els 12.000€ a falta de fer les dues veremes restants, a Xic’s Cal Borrech, Pallars Jussà, el 22 de setembre i a Heretat Mascorrubí, Alt Camp, el 6 d’octubre.

Organitzats en grups de 10 persones i acompanyats de sommeliers voluntaris, el centenar de participants van trepitjar la licorella, el terra de pissarra característic del Priorat, i van veremar raïm de la varietat syrah. Es van collir prop de 1500 kg de syrah, que barrejats amb garnatxa del mateix celler, serà el vi solidari que es presentarà en públic la primavera de l’any vinent. El complement va arribar a la segona part del matí, amb un circuit de divulgació i coneixement sobre el procés de triatge del raïm, una visita a la sala medieval de botes i un tast d’olis artesans produïts allà mateix.

Abans del dinar ofert per Cellers Scala Dei, també es va poder provar una mostra de vins seleccionats entre cellers de proximitat i que també han col·laborat amb Verema Solidària.

Les entitats receptores d’aquesta Verema Solidària 2019 van tenir el seu moment per explicar en detall els seus projectes i resoldre dubtes o preguntes dels assistents. Són, per una banda, l’Associació Quilòmetre Zero, amb el projecte Ambtu, que consisteix en fer mentoria als menors tutelats per l’administració quan compleixen 18 anys, i fer-ho amb joves voluntaris de l’entorn. El segon el du a terme la Fundació Alba Jussà amb el projecte Llavors d’oportunitats que proporcionarà llocs de treball dignes a persones amb discapacitat intel·lectual del Pallars Jussà gràcies a la recuperació i conreu de productes propis de l’horta d’aquesta comarca.

Verema Solidària també destina una part dels donatius obtinguts a cada campanya a fer cursos de captació de fons per a les entitats socials del territori.

Verema Solidària destina el 60% a projectes socials, 20% a formació i el 20% estructura i plataforma.

A banda de les veremes també es recullen fons amb la venda de les ampolles elaborades a cada edició i amb iniciatives solidàries vinculades a aquest projecte, com ara les jornades de portes obertes que organitzen alguns cellers. Finalment, el mes de maig es fa un tast amb maridatge dels vins d’aquella anyada, realitzat per un xef de prestigi internacional.

Patrocinadors

Verema Solidària compta actualment amb el patrocini d’Herència Altés, Cellers Scala Dei, Heretat Mascorrubí 1297, Xic’s de Cal Borrech, Parlem Telecom, New Group Maquinaria Moderna, Coral Transports, Joan Cortiada i Verallia Spain. També compta amb la col·laboració de Cafès Novell, Cal Feru, Euroselecció-Riedel, Kartox, Creu Roja, Jardicamp, Forn Sistaré, l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), DO Terra Alta, Temps de Vi i Vins a la Vila. Finca Parera i Celler Credo, cellers coorganitzadors d’edicions anteriors, es mantenen fidels al projecte i col·laboraran amb diferents iniciatives solidàries a favor del mateix.