La tercera Verema Solidària 2019 va ser una verema celebrada completament a vinya, amb una cinquantena d’assistents, entre donants i organització, i una àmplia col·laboració de la comunitat de la Conca de Tremp

Les donacions acumulades ja superen els 14.800€, el 74% de l’objectiu per a aquesta campanya, a falta de la quarta verema solidària a Heretat Mascorrubí i les jornades de portes obertes que celebraran alguns cellers

Figuerola d’Orcau, 22 de setembre de 2019. Xic’s Cal Borrech va ser el tercer celler organitzador d’una Verema Solidària 2019 i el primer de la Conca de Tremp, al Pallars Jussà. És el primer cop que aquest projecte s’enfila fins al Prepirineu i acull una verema d’aquestes característiques per latitud i altura del terreny. Celler petit, de petita producció, aquest cop va ser una verema feta totalment a vinya, –només la primera, a Finca Parera, el 2016, es va fer d’aquesta manera–. Tot i la distància amb les grans ciutats, va aconseguir comptar amb una participació més que notable de més de cinquanta persones en total, entre donants i equip d’organització. L’última Verema Solidària 2019 es farà el proper 6 d’octubre a Heretat Mascorrubí 1297, a l’Alt Camp. El 12 d’octubre diversos cellers col·laboradors celebraran jornades de portes obertes i la campanya es tancarà oficialment el 15 d’octubre.

Xic’s cal Borrech va adaptar el format de verema solidària a la seva manera de ser i a l’entorn i així, els participants van collir merlot –amb tisores o a mà– a la finca de Les Escadolles amb l’acompanyament en directe d’Edmon Bosch tocant el violoncel, van poder fer una partida de bocces –una variant del joc de la petanca– gràcies a la col·laboració d’Alba Jussà i van rebre informació sobre les característiques i particularitats actuals del sòl del Pallars per cortesia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Igualment, tal com es fa a cada verema, Quilòmetre Zero i la cooperativa de treball Alba Jussà van oferir tota la informació sobre els projectes que rebran una bona part dels donatius captats en aquesta campanya –Ambtu i Llavors d’oportunitats, respectivament–. Ambtu, que proporcionarà acompanyament, amb joves voluntaris que faran de mentors, a joves que deixen d’estar tutelats per l’administració. Llavors d’oportunitats generarà llocs de treball dignes a persones amb dificultats laborals del Pallars Jussà i ho farà la recuperant i comercialitzant productes propis de l’horta del Pallars Jussà.

I finalment, també com marca el format de Verema Solidària, la jornada es va completar amb un tast de vins de productors col·laboradors de la zona de la Conca de Tremp i la DO Costers de Segre i un dinar de germanor. El tast va anar acompanyat d’una explicació de les característiques del terreny des del punt de vista històric i geològic. El dinar va consistir en una graellada amb lo corder del Pallars, producte de qualitat de la zona i va cloure amb l’acompanyament musical en acústic de Socabat, grup local de Tremp.

Verema Solidària destina el 60% de la recaptació a projectes socials, un 20% a formació (cursos de captació de fons per a les entitats socials del territori) i el 20% restant a despeses estructurals i tècniques.

A banda de les veremes també es recullen fons amb la venda de les ampolles elaborades a cada edició i amb iniciatives solidàries vinculades a aquest projecte, com ara les jornades de portes obertes que organitzen alguns cellers. Finalment, el mes de maig es fa un tast amb maridatge dels vins d’aquella anyada, realitzat per un xef de prestigi internacional.

 

Patrocinadors

Verema Solidària compta actualment amb el patrocini d’Herència Altés, Cellers Scala Dei, Heretat Mascorrubí 1297, Xic’s Cal Borrech, Parlem Telecom, New Group Maquinaria Moderna, Coral Transports, Joan Cortiada i Verallia Spain. També compta amb la col·laboració de Cafès Novell, Cal Feru, Euroselecció-Riedel, Kartox, Creu Roja, Jardicamp, Forn Sistaré, l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), DO Terra Alta, Temps de Vi i Vins a la Vila. Finca Parera i Celler Credo, cellers co-organitzadors d’edicions anteriors, es mantenen fidels al projecte i col·laboraran amb diferents iniciatives solidàries a favor del mateix.