Quarta i última Verema Solidària 2019, que assoleix unes donacions per valor de 15.819€, el 79% de l’objectiu marcat per a aquesta campanya

Verema marcada per l’altura, –a més de 500 metres–, l’agricultura biodinàmica, la montònega –varietat local de la parellada– i la reivindicació del Pla de Manlleu, un territori amb unes característiques úniques

La campanya es clourà amb les jornades de portes obertes que organitzen diversos cellers del Penedès el 12 d’octubre i que faran donació a Verema Solidària de la recaptació del preu de l’entrada

Pla de Manlleu, 6 d’octubre de 2019. Heretat Mascorrubí 1297 va acollir la quarta i última Verema Solidària de la campanya 2019 amb unes xifres excel·lents. Un centenar de donants, totes les places exhaurides des d’una setmana abans, 15.819€ aconseguits –que representa un 79% de l’objectiu final marcat per a aquesta edició– i la consolidació del projecte, que combina solidaritat, territori i enoturisme des de 2016. La campanya té una nova cita el 12 d’octubre, amb les jornades de jornades de portes obertes de set cellers del Penedès, que donaran a Verema Solidària l’obtingut amb el preu de l’entrada. Finalment, Cava Guilera –Premi Vinari Escumós 2018– posarà a la venda 30 ampolles de Guilera Brut Nature Gran Reserva 2009 fins a final d’any i també donarà tots els beneficis obtinguts a Verema Solidària.

Les entitats receptores d’aquesta campanya són l’associació Quilòmetre Zero i la cooperativa de treball Alba Jussà que destinaran els diners donats als projectes Ambtu i Llavors d’oportunitats, respectivament. Ambtu ofereix acompanyament a joves que deixen d’estar tutelats per l’administració en el seu procés d’emancipació i ho farà a la zona de Tarragona amb joves voluntaris que actuaran com a mentors. Llavors d’oportunitats crearà llocs de treball dignes per a persones amb dificultats laborals del a partir de la recuperació i comercialització de productes propis de l’horta del Pallars Jussà.

L’última Verema Solidària de 2019 va prendre forma, aquesta vegada, de recorregut amb quatre etapes. La principal va ser la verema a la vinya l’Itàlia, a tocar de l’ermita de Sant Miquel. Entre tots els participants es van collir 70 caixes de montònega, un tipus de raïm que és una varietat de la parellada, adaptada a les condicions climàtiques i geològiques especials de la zona. Aquestes setanta caixes, que representen aproximadament uns 1.200 kg, serviran per fer-ne un ancestral, vi escumós que s’obté fent que el most comenci a fermentar en dipòsit i embotellar-lo abans que s’acabi la fermentació perquè s’acabi el procés a l’ampolla. Es tracta d’un raïm biodinàmic, el tipus d’agricultura –un pas més enllà i més exigent del cultiu ecològic– que duu a terme el celler des dels seus inicis i també tots els productors de la zona del Pla de Manlleu, agrupats en l’Associació de viticultors Penedès500. Els infants, a més, van poder trepitjar el raïm acabat de collir i el most va poder ser provat durant el dinar.

Com a pas previ a aquest punt de la ruta, es va oferir informació sobre la història de la finca, el seu passat templer que es remunta al segle XIII, la recent recuperació de l’heredat, les característiques de la montònega i l’agricultura biodinàmica. Un punt de coneixement i cultura que va estar complementat amb la visita a la masia de Cal Figueras –del segle XIX i recentment restaurada– i al forn del poble, que encara funcionava amb llenya i amb el mètode forner de mitjans del segle XX.

L’últim punt abans del dinar va consistir en un tast dels principals vins de la zona i caves dels cellers que es van adherir a la iniciativa. La gran majoria eren vins de +500, de producció local i biodinàmics. Finalment, com a cada verema solidària, el dinar de germanor entre tots els assistents, equip organitzador, voluntaris i patrocinadors va aplegar més d’un centenar de persones al cafè del poble.

Verema Solidària destina el 60% de la recaptació a projectes socials, un 20% a formació (cursos de captació de fons per a les entitats socials del territori) i el 20% restant a despeses estructurals i tècniques.

A banda de les veremes també es recullen fons amb la comercialització de les ampolles elaborades a cada edició, amb donatius a Fila Zero i amb iniciatives solidàries vinculades en paral·lel a aquest projecte. Per últim, el mes de maig es fa un tast amb maridatge dels vins d’aquella anyada, realitzat per un xef de prestigi internacional.

 

Patrocinadors

Verema Solidària compta actualment amb el patrocini d’Herència Altés, Cellers Scala Dei, Heretat Mascorrubí 1297, Xic’s Cal Borrech, Parlem Telecom, New Group Maquinaria Moderna, Coral Transports, Joan Cortiada i Verallia Spain. També compta amb la col·laboració de Cafès Novell, Cal Feru, Euroselecció-Riedel, Kartox, Creu Roja, Jardicamp, Forn Sistaré, l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), DO Terra Alta, Temps de Vi i Vins a la Vila. Finca Parera i Celler Credo, cellers co-organitzadors d’edicions anteriors, es mantenen fidels al projecte i col·laboraran amb diferents iniciatives solidàries a favor del mateix.